Nykymaailmassa Wikipedia:Kieltenväliset linkit on aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta ja keskustelua yhteiskunnan eri osa-alueilla. Koska Wikipedia:Kieltenväliset linkit:n merkitys jokapäiväisessä elämässä kasvaa, on tärkeää ymmärtää sen vaikutukset ja seuraukset, jotta siihen voidaan puuttua tehokkaasti. Tässä artikkelissa tutkimme Wikipedia:Kieltenväliset linkit:n eri puolia, analysoimme sen vaikutusta eri alueilla ja tarjoamme näkökulmia, jotka auttavat rikastuttamaan tietoa tästä aiheesta. Alkuperäistään tämän päivän kehitykseen Wikipedia:Kieltenväliset linkit on edelleen tärkeä aihe, joka ansaitsee huomiomme ja pohdiskelumme.
Tämä sivu kuvaa Wikipedian käyttäjien yhteisesti hyväksymää käytäntöä. Käytäntö koskee kaikkia käyttäjiä. Tälle sivulle tehtävien muokkausten tulee vastata yhteisön konsensusta. |
Kieltenväliset linkit eli kielilinkit tekevät helpoksi siirtymisen erikielisten, samasta aiheesta kertovien Wikipedian artikkeleiden välillä. Ne sijaitsevat sivun yhdessä tai kahdessa laidassa (Monobook- ja Modern-teemoissa sivun vasemmassa laidassa, Classic-teemassa sivun ylä- ja alaosassa) eli kohdassa jossa lukee ”muilla kielillä”. Myös muissa Wikimedia Foundationin projekteissa on käytössä vastaava kieltenvälisten linkkien järjestelmä. Sivulla m:Meta:Interlanguage links selvitetään kuinka Meta-Wikissä käytetään kielilinkkejä. Kielilinkit ovat yksi wikienvälisten linkkien ryhmä.
Kielilinkit lisättiin aiemmin paikallisina linkkeinä suoraan artikkelitekstiin, mutta nykyään Wikidata on niiden ensisijainen tallennuspaikka.
Linkkien lisääminen uuteen suomenkieliseen artikkeliin tapahtuu jommallakummalla seuraavista tavoista.
Kun olet tallentanut uuden artikkelin ja tiedät sen vastineen jollakin muulla kielellä, valitse uudessa artikkelissa ”Työkalut” > ”Lisää kieltenvälisiä linkkejä” (vanhassa ulkoasussa ”Lisää linkkejä”) ja anna toisen kielen ja toisenkielisen artikkelin nimi. Vahvista linkkien lisäys.
Etsi artikkelin toinen kieliversio (esimerkiksi englanninkielinen), valitse ”Työkalut” > ”Muokkaa kieltenvälisiä linkkejä” (vanhassa ulkoasussa ”Muokkaa linkkejä”; englanniksi ”Tools” > ”Edit interlanguage links” tai ”Edit links”) ja lisää Wikidatassa linkki suomenkieliseen artikkeliin.
Jos löydät muita kieliversioita, mutta niissä ei ole ”Muokkaa linkkejä” -toimintoa, katso Wikidata-haulla, onko jokin kieliversio jo lisätty Wikidataan. Jos löydät sopivan sivun Wikidatasta, lisää sille linkit muihin kieliversioihin.
Jos Wikidatassa ei ole vielä yhtään kieliversiota, luo uusi Wikidata-sivu ja lisää sille linkit kaikkiin kieliversioihin.
Kun artikkeli on liitetty Wikidataan, sen kielilinkkejä voi muokata valitsemalla ”Muokkaa linkkejä” kielilinkkilistan alapuolelta. Huomaathan, että muutokset eivät aina heti päivity artikkelisivuille, silloin auttaa kun päivittää artikkelisivun välimuistin (purge).
Paikallisia linkkejä tarvitaan Wikidatan käyttöönoton jälkeenkin muun muassa käyttäjäsivujen linkittämiseen. Paikalliset linkit ovat yhä etusijalla ristiriitatilanteissa: jos artikkelissa on sekä paikallinen linkki että Wikidata-linkki, jotka osoittavat eri artikkeleihin, vain paikallinen linkki näkyy.
Paikalliset kieltenväliset linkit ovat muotoa
]
jossa kielitunnus on ISO 639:n mukainen, yleensä kaksikirjaiminen kielen yksilöivä kirjainyhdistelmä. (Katso myös lista Wikipedian eri kielistä: m:List of Wikipedias.) Esimerkiksi Jimbo Walesin käyttäjäsivusta on useita kieliversioita, joten se voisi sisältää seuraavat kieltenväliset linkit:
] ] ] ] ] ] ] ] ] ] ]
Kieltenväliset linkit lisätään sivun raakatekstin loppuun. Ne eivät näy sivulla muun tekstin seassa, vaan tulevat erityiseen Muilla kielillä -osioon kuten Wikidata-linkitkin.
Wikienvälinen (interwiki) linkki on omia erityisiä lyhenteitään käyttävä linkki wikistä yleensä toisen wikin sivulle. Sen syntaksi muistuttaa enemmän wikinsisäistä linkkiä kuin tavallista, wikistä ulos osoittavaa linkkiä. Kielilinkki on yksi wikienvälisten linkkien tyyppi. On myös mahdollista tehdä Meta-Wikiin, Wiktionary-, Wikibooks- ja Wikiquote-sivustoille osoittavia wikienvälisiä linkkejä. Ne ovat muotoa ], ], ] ja ].
Wikipediaan, Wiktionaryyn ja Wikiquoteen linkittäessäsi voit ohjata wikienvälisen linkin sivuston tiettyyn kieliversioon kirjoittamalla haluamasi sivun nimen muodossa kielitunnus:Otsikko. Esimerkkinä on ].
Wikienvälinen linkki voi myös osoittaa eräisiin Wikimedia-säätiöön kuulumattomiin sivustoihin. Esimerkiksi voidaan kirjoittaa lyhyesti vain ], ] tai ]. Ne näkyvät muodossa c2:WelcomeVisitors, MeatBall:MeatballWiki ja Google:hakusana. Linkitettäessä on käytettävä sivustojen tähän käyttöön määriteltyjä lyhenteitä; katso m:Interwiki map.
Kieltenväliset ja muualle osoittavat linkit ovat erivärisiä kuin wikinsisäiset linkit eikä niistä näe, onko sivua olemassa. Mikäli kieltenvälinen linkki ei noudata syntaksiaan, se tulkitaan wikinsisäiseksi linkiksi, joten sivua muokkaavan pitäisi huomata kirjoitusvirheensä helposti.
Joudut käyttämään Wikipedian ulkopuolelle osoittavien linkkien rakennetta, jos muokkaat sivua sellaisessa Wikipedian kieliversiossa, joka ei vielä tue kieltenvälisiä linkkejä.
Saat lisätietoa muunkielisissä Wikipedioissa toimimisesta sivulta en:Wikipedia:Embassy. Wikidata-kielilinkkeihin liittyviä ongelmia ratkotaan sivulla d:Wikidata:Interwiki conflicts.
Wikienvälisten linkkien syntaksi vaihtelee käytettävästä wikiohjelmasta riippuen. Usein kirjoitetaan sivuston lyhenne, sen perään kaksoispiste ja sitten linkitettävän sivun nimi, tyyliin WikiPedia:Linux. Wikiohjelma täydentää WikiPedia-lyhenteen kohdesivustoon viittaavaksi URL:ksi ja lisää sen perään kaksoispisteen jälkeisen merkkijonon. Mikäli wikiohjelma katkaisee sivun nimen siihen kuuluvan välilyönnin kohdalta, joudut merkitsemään sanavälin alaviivaa käyttäen.
Wikipedia osaa näyttää sivun sillä kielellä, jonka tunnus on kirjoitettu sivun nimen eteen. Esimerkkiwikissä teet siis wikienvälisen linkin suomenkieliseen Linux-artikkeliin kirjoittamalla WikiPedia:fi:Linux.