Nykymaailmassa Wikipedia:Palautus:stä on tullut erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe laajalle yhteiskunnalle. Talouteen, kulttuuriin, politiikkaan ja jokapäiväiseen elämään kohdistuvista vaikutuksistaan terveyteen ja ympäristöön Wikipedia:Palautus on saavuttanut vertaansa vailla olevan merkityksen. Vuosien varrella Wikipedia:Palautus:n tutkimus ja analysointi on kehittynyt, mikä on mahdollistanut paremman ymmärryksen sen vaikutuksista ja seurauksista. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Wikipedia:Palautus:n eri puolia ja analysoimme sen vaikutuksia ja haasteita nykymaailmassa.
Tämä sivu pähkinänkuoressa: Jos artikkeliin tehty muokkaus ei parantanut artikkelia, artikkelin voi palauttaa aikaisempaan versioonsa. Palautus on perusteltava muokkausyhteenvedossa tai keskustelusivulla. |
Palautus (engl. reverting) on muokkaus, joka peruuttaa yhden tai useamman muokkauksen vaikutukset ja palauttaa sivun aikaisempaan versioon. Yleinen syy muokkauksen kumoamiseen on vandalismin siivoaminen, mutta joskus voi olla tarpeen kumota myös hyväntahtoisia muokkauksia. Myös oman tekemänsä virheen voi kumota.
Palautuksen voi tehdä usealla tavalla. Kaikki käyttäjät voivat palauttaa artikkelin manuaalisesti tai käyttää kumoa-toimintoa. Seulojat voivat hylätä muutoksia seulontatyökalulla, ja ylläpitäjät ja palauttajat voivat käyttää palautustyökalua.
Katso myös täsmennyssivua → palauttaminen sanan eri merkityksistä.
Yksinkertainen tapa esimerkiksi siivota artikkeliin tehty sotku on muokata artikkelin uusinta versiota, poistaa sotku ja tallentaa artikkeli. Jos artikkelista on poistettu jotain, voit kopioida poistetun tekstin vanhasta versiosta ja lisätä sen takaisin artikkeliin.
Voit myös etsiä artikkelin muutoshistoriasta version, johon haluat artikkelin palauttaa. Avaa versio, klikkaa muokkaa-linkkiä ja tallenna sivu.
Jos haluat kumota yhden tietyn muokkauksen, valitse muutoshistoriasta kyseinen muokkaus linkistä, jonka teksti on "(edell.)". Klikkaa sivulla olevaa kumoa-linkkiä ja tallenna sivu. Kumoa-työkalu kumoaa tällöin valitsemasi muokkauksen. Voit myös valita useamman peräkkäisen muokkauksen ja kumota ne kaikki kerralla.
Kumoa-työkalua voi käyttää vain, jos kukaan ei ole muuttanut muokkausta, jota olet kumoamassa. MediaWikin ohjelmisto varoittaa sinua, jos kumoaminen ei ole mahdollista.
Seulojat voivat hylätä eli kumota arviointia odottavia muutoksia, jos ne eivät paranna artikkelia.
Ylläpitäjien ja palauttajien käytössä oleva palautustyökalu kumoaa artikkelin viimeisimmän muokkaajan kaikki peräkkäiset muokkaukset. Sitä käytetään lähes yksinomaan vandalismin kumoamiseen.
On tärkeää, että muut käyttäjät saavat tietää, miksi palautus tehtiin. Muutoksen kumoaminen voi joskus olla kova paikka tekstin kirjoittaneelle käyttäjälle. Mahdolliset väärinkäsitykset ja muokkaussodat tulee ehkäistä antamalla palautukselle kunnollinen selitys. Se myös auttaa edellistä käyttäjää tekemään jatkossa parempia muokkauksia. Rekisteröitynyt käyttäjä saa ilmoituksen, kun hänen tekemänsä muutos on kumottu.
Kun kumoat muokkauksen tai muuten palautat sivun vanhaan versioon, kirjoita yhteenvetoon selkeä lyhyt huomautus, josta tulee ilmi että artikkeli on palautettu sekä perustelusi sille. Voit pyyhkiä mahdollisen automaattisen yhteenvedon pois tai lisätä sen perään kommenttisi.
Jos palautuksen syyt ovat liian monimutkaiset selostettavaksi yhteenvedossa, voit kirjoittaa viestin artikkelin keskustelusivulle. On hyvän käytännön mukaista kirjoittaa keskustelusivulle ennen kuin teet palautuksen. Jos huomaat, että tekemäsi muokkaukset on palautettu ilman selitystä, on myös kohteliasta odottaa pari minuuttia, että palauttaja ehtii kirjoittaa mahdollisen selityksen. Joissakin tapauksissa kannattaa palautuksen syistä kertoa edellisen muokkaajan keskustelusivulla, etenkin jos kyseessä on uusi käyttäjä, joka ei välttämättä tunne Wikipedian käytäntöjä.