Laiterla

Tässä artikkelissa tutkimme Laiterla:n kiehtovaa maailmaa. Alkuperäistään sen vaikutuksiin nykyaikaiseen elämään Laiterla on ollut ratkaisevassa roolissa monilla yhteiskunnan osa-alueilla. Tämä aihe ei ole vain herättänyt tutkijoiden ja asiantuntijoiden uteliaisuutta, vaan se on myös herättänyt suurta kiinnostusta suuren yleisön keskuudessa. Seuraavilla sivuilla syvennymme Laiterla:n historiaan, tärkeyteen ja tulevaisuuteen toivoen voivamme tarjota syvemmän ja merkityksellisemmän käsityksen tästä aiheesta, joka on niin tärkeä nykyään.

Tämä artikkeli käsittelee kylää Halikossa. Laiterla-niminen kylä löytyy myös Paimiosta ja Perniöstä.

Laiterla on kylä Etelä-Halikossa, Varsinais-Suomessa. Kyläalue koostuu Kokkilantien ja Kaninkolantien väliin jäävistä muutamasta mäestä, joille kylän muutamat asuintalot on rakennettu.

Laiterlaa rajaavat Kaninkola, Suppala ja Immala. Kylän korkein kohta on Suppalan rajalla oleva Salonmäki. Laiterlan eteläosassa mäkien välissä on pieni alue niittyä ja viljelysmaata.[1] Pienen kyläalueen ainoa kunnallispalvelu on kirjastoauton pysäkki.

Laiterla sijaitsee Purilanjokilaaksossa, missä on Halikonjokilaakson lisäksi Halikon vanhimmat kylät. Laiterlan perustamisajankohtaa ei tiedetä, mutta 1300-luvulla se oli jo olemassa. Laiterlassa on alkujaan ollut kaksi kantatilaa, joista toinen on hävinnyt 1700-luvun lopun isojakoon menneessä. Laiterlan päätilalla on lähteiden mukaan ollut vain yksi torppa. Torpparilain myötä kylään syntyi kaksi uutta tilaa ja myöhemmin uusia pientiloja lohkottiin siirtoväelle. Myöhempää asutusta kylään ei ole syntynyt.[1]

Lähteet

  1. a b Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Halikon kulttuuriympäristö ja arvot, s. 105. Turun maakuntamuseo, 2005.